Янаки Стоилов: Банков туризъм няма да има 10.04 | 19:18

Промените в закона няма да доведат до прехвърляне на кредити от банка в банка

От Георги Георгиев

Промените в закона за потребителския кредит няма да доведат до банков туризъм, коментира депутатът от "Коалиция за България" Янаки Стоилов. Според него няма опасност да се стигне до момент, в който кредитополучателите ще си местят кредитите от банка в банка.

"Никой нищо няма да премества", категоричен бе социалистът, като според него даже и да има някакъв вторичен ефект, то той би довел до по-голяма динамика в банковия сектор.

По думите му няма да бъдат начислявани допълнителни такси за самото обслужване на кредита. В обхвата на закона попадат всички кредити, включително тези до 400 лева. Те имат пределна лихва, която няма каскадно да нараства, посочи депутатът.

Стоилов обясни, че в сила влиза новото правило за предсрочно погасяване – всеки, който има желание и може да погаси останалата част от кредита без неустойки, освен разхода на банката за допълнително преизчисляване, която е в рамките на 1%.

"Крайният икономически ефект може да бъде само положителен", подчерта социалистът, според който измененията не ограничават достъпа до бързи кредити.

В сряда (9 април) депутатите приеха на второ четене промените в закона за потребителския кредит. Отпадането на наказателната лихва при предсрочно погасяване важи както за новите, така и за вече сключените договори. За целта кредитът трябва да е  погасен след изплащане на 12 месечни погасителни вноски от усвояването му.

Водещи

Най-четени