Без такси за усвояване и управление на потребителския кредит 28.03 | 10:26

Комисионни ще могат да бъдат събирани единствено за допълнителни услуги, свързани с договора

От Симеон Досев

Таксите за усвояване и управление на потребителския кредит отпадат. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене измененията в закона за потребителския кредит, внесени от Йордан Цонев и група народни представители.

Съгласно промените кредиторът вече няма да може да събира повече от веднъж такса или комисионна за едно и също действие. Видът, размерът и действието, за които такива ще се изискват, трябва да бъдат ясно определени в договора за потребителски кредит, решиха депутатите. Такси и комисионни ще могат да бъдат събирани единствено за допълнителни услуги.

Народните представители решиха също така договорът да се сключва в писмена форма, на хартиен или друг траен носител. Това трябва да става по ясен и разбираем начин, а всички елементи трябва да бъдат представени в еднакъв по вид и размер шрифт.

Съгласно измененията едностранна промяна в общия разход по кредита може да има в точно определени условия. Подобно действие ще е възможно, когато то изрично е предвидено в договора, информира агенция "Фокус".

По отношение на възможността съкращаването на таксите да бъде компенсирано с друг вид комисионни вносителят на законопроекта Йордан Цонев заяви, че има възможност, когато едни такси бъдат ограничени, да се появят други. По думите му в банковия пазар в момента има сериозна конкуренция.

Опитваме се да сложим ограничения за неприсъщите такси, отбеляза Цонев. Според него основната цел е да има яснота и равнопоставеност между кредитора и кредитополучателя.

Водещи

Най-четени