Японската икономика се срина зловещо през първото тримесечие 19.05 | 10:15

Страната на изгряващото слънце отново изпадна в рецесия

От Ивайло Ачев

Японската икономика потъва като хвърлен във вода камък заради страховитото земетресение и последвалото цунами, които удариха страната в началото на април.

В периода януари-април тази година японската икономика се е свила с 3,7% на годишна база, показаха данните на правителството. Спрямо предното тримесечие свиването е 0,9%.

Това е много по-зле, отколкото очакваха специалистите. За второ поредно тримесечие японската икономика записа спад, което технически означава, че страната се връща към рецесията. 

"Японската икономика ще е в отслабена позиция ... засега", коментира накратко японският министър на икономиката Кауро Йосано, цитиран от АФП. Той добави в по-оптимистичен тон, че очаква през настоящата фискална година Япония да отчете икономически растеж от 1%.

В настоящия момент много от японските индустриални икони изпитват сериозни проблеми с производствения процес. Sony и Toyota са най-известните имена, които се принудиха да спират работата в свои предприятия заради щетите от природните бедствия.

Водещи

Най-четени