Япония дава 75 млрд. долара, за да върне туристите 21.05 | 11:36

Бизнес лидери от страната започнаха кампания за привличане на туристите

От Елена Кирилова

Японски бизнес лидери започнаха кампания за привличане на туристите обратно в Япония след разрушителното земетресение от 11 март и последвалите го цунами и ядрената катастрофа, която накара чужденците моментално да потърсят друго място за почивка, пише Independent.

Найоши Йамада от Японската агенция по туризъм заяви, че правителството е отпуснало бюджет от 75 млн. долара за тази цел.

"Бих искал да кажа: Япония е безопасна", коментира председателят на Toshiba Атсутоши Нашида на събрание на лидерите в туристическата индустрия и на длъжностни лица от цял свят.

Страната дори е приела поканата да бъде домакин на следващия форум Global Travel and Tourism Summit, който ще се състои в Токио през 2012 г.

Международните пътувания до Япония спаднаха значително след земетресението с магнитуд 9 по Рихтер, което разтърси страната през март месец. Броят на туристите е намалял с повече от 50%, а пътуванията с цел почивка са се сринали с 90 на сто, според Японската агенция по туризъм.

Въпреки трагедията страната и турзимът бавно се съвземат, като през май бе забелязано значително подобрение. Посещенията по случай Golden Week holiday, празник, провеждащ се в края на април и началото на май, когато японците почитат известния вишнев цвят, бяха много по-добри от очакваното.

Изследване на Oxford Economics сочи, че при други големи бедствия, регионът може да се нуждае от цели 2 години, за да се върне към нормалното си състояние като привлекателност за туристите.

Властите в Япония заявиха, че инициативата им да върнат обратно туристите ще започне с образователни кампании, които да развенчаят погрешните обществени разбирания за последиците от ядрената катастрофа.

Едва по-късно ще се пристъпи към използването на рекламни кампании, които да призоват туристите да се върнат.

Според японците най-голямото препятствие за преодоляване на кризата в туризма е страхът от ядрената криза.

Водещи

Най-четени