1 трилион евро ще струва на ЕС излизане на Гърция от еврозоната 17.05 | 09:14

Западна Европа вече взема мерки, за да се подготви за такъв сценарий

От Ивайло Ачев

1 трилион евро – толкова би струвало излизането на Гърция от еврозоната, показват оценки на експерти.

Самото излизане на южните ни съседи от еврозоната ще коства директно 300 млрд. евро т.е. 2% от БВП на валутния съюз на ЕС, твърди Дъг Макуилямс, анализатор в Британския център за икономически и бизнес проучвания. Това обаче ще е само първичен ефект – вторичният ще доведе до загуба на още 3% от БВП на еврозоната, т.е. общата сметка ще набъбне на 1 трилион и повече евро.

Явен знак за проблемите на Гърция и възможното напускане на еврозоната са и действията на гръцките граждани през последните дни. За малко повече от една седмица, след изборите на 6 май, гърците са изтеглили от банките депозити на стойност 3 млрд. евро.

Опасността южните ни съседи да напуснат валутния съюз на ЕС изглежда реална – поне в очите на Великобритания, пише Guardian. Затова Лондон предприема спешни мерки, с които да се подготви за натиска върху британския паунд, който неиминуемо ще последва евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

Гуверньорът на Bank of England Марвин Кинг подсказа съвсем явно, че ако ЕС не успее да се справи с кризата в Гърция, Централната банка на Великобритания ще предприеме нови мерки за стимулиране на растежа.

Подобни са настроенията в Испания и Ирландия. Испанският премиер Мариано Рахой вече се оплака, че страната му се задъхва под тежестта на непрекъснато растящата лихва на испанските облигации, а ирландският финансов министър Майкъл Нунан заяви, че страната му вероятно няма да се върне на капиталовите пазари през 2013 година, както беше планирано.

Кризата в Гърция тревожи дори САЩ, като американският президент Барак Обама заяви, че доларът може да пострада много при негативно развитие на нещата.

След неуспеха на гръцките политически партии да създадат правителство, в страната ще има нови избори - на 17 юни. Дотогава Гърция ще се управлява от служебен кабинет, воден от Панайотис Пикраменос.

Водещи

Най-четени