700 млн. евро спестявания изтеглиха гърците за един ден 16.05 | 10:15

Опасенията, граничещи с паника, карат гърците да опразват банките

От Олга Андреева

Несигурната политическа обстановка в Гърция, неспособността да се сформира правителство и рискът от предстоящ фалит притесниха гърците допълнително и само за един ден те изтеглиха крупна сума от спестяванията си в банките.

Голяма част от гърците се опитват да спасят оцелелите си вложения. В понеделник, на фона на информациите за евентуално провеждане на нови избори (което стана факт ден по-късно) и на зачестяващите сигнали отвън, че Гърция излиза от еврозоната и се връща към драхмата, 700 млн. евро са били изтеглени от банките.

Информацията подаде президентът на страната Каролос Папуляс, позовавайки се на данни на директора на Централната банка Георгиос Провопулос.

Той е предупредил още, че ситуацията в банковия сектор в момента е много трудна и че предстои да се влоши в следващите дни, съобщава електронното издание на гръцкия вестник "Етнос", като цитира днешна публикация на германския в. Süddeutsche Zeitung.

"Макар че към момента няма паника, налице е сериозно притеснение, което може да прерасне в паника", посочва Папуляс.

След вчерашната безуспешна последна среща за сформиране на кабинет, президентът предупреди, че юни (когато ще се проведат новите избори), може да се превърне в "месеца на трагедията" за Гърция.

Водещи

Най-четени