5% спад на икономиката ни вещае ЕБВР 13.05 | 10:30

Ако бързо се облекчат мерките срещу COVID-19, догодина може да има и бързо възстановяване

От iNews.bg

Българската икономика ще се свие с 5% тази година, прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), предаде БНР. Възможно е догодина да има бързо възстановяване, но всичко зависи от облекчаването на мерките срещу разпространението на Covid-19 и динамиката на ситуацията със заразата, смятат от банката. Марта Младенова обобщава

Догодина икономиката ни може да отбележи ръст от 4 на сто, прогнозират още от Европейската банка за възстановяване и развитие. Секторът на услугите е най-сериозно ударен от кризата около Covid-19, коментират от институцията и отбелязват, че заедно с търговията на дребно формират около 25 на сто от брутния вътрешен продукт. 10 % е делът на туризма, който също понася сериозни щети заради коронавируса. Към причините за забавянето тази година трябва да добавим и спада в износа. 

От банката отбелязват ключовата роля на правителствените фискални стимули.

Въпреки че възстановяването може да започне през третото тримесечие, кризата ще има сериозни дългосрочни икономически ефекти. Също така тя ще повлияе на социалния живот и може да има политически последици, смятат от банката.

Водещи

Най-четени