Airbus с невиждана липса на късмет преди авиошоу в Париж 20.06 | 11:42

Европейската компания няма да може да представи най-впечатляващите си самолети

От Ивайло Ачев

Европейският колос в производството на самолети Airbus пропусна страхотен шанс да вземе аванс пред основния си конкурент Boeing след като поради тотална липса на късмет най-новите модели на компанията трябваше да пропуснат авиошоуто в Париж, предаде Ройтерс.

Авиошоуто в Париж ще се проведе на летище "Бурже" от днес (20.06) до края на седмицата (26.06). На събитието Airbus трябваше да представи своите две най-нови перли – A380 и A400M.

За огромно съжаление обаче поредица нещастни обстоятелства попречиха на европейската компания да реализира плановете си. При докарването на тестовия A380 на летище "Бурже", маневрата за влизане в хангара не беше изпълнена правилно и крилото на най-големия пътнически самолет в света ("размах" на крилете от почти 80 метра) закачи една от сградите на летището, което доведе до повреда и невъзможност на машината да участва в авиошоуто.

За да не остане по-назад от A380, побратимът му A400M получи повреда в трансмисията. Все пак самолетът ще бъде включен в полета на цялата формация самолети днес, но няма да може да извърши самостоятелно представяне.

От цялата ситуация ще се възползва Boeing с модела 747-8 – наследникът на легендарния 747, считат анализаторите. Като цяло обаче се счита, че най-търсени ще са самолетите със 150 места, а не толкова огромните джетове. Водещи са Boeing 777 и A320neo, като се очаква Boeing да сключи сделка с Qatar Airways за доставка на 777 още днес.

Водещи

Най-четени