От Париж до Токио за 2,5 часа? 20.06 | 10:37

Целта ще е постижима за наследника на „Конкорд“ - новият самолет-ракета на ЕADS

От Георги Георгиев

Европейският аерокосмически гигант EADS разкри планове за създаването нов Свръхзвуков транспортен самолет-ракета, който не отделя вредни емисии (съкратено Zehst). Летателният апарат ще развива скорости, които ще му позволяват през 2050 г. да взима разстоянието от Париж до Токио за 2,5 часа, съобщава АФП.

Проектът бе официално обявен от главния технически директор на компанията Жан Боти ден преди старта на международното авиоизложение в Париж.

Освен че е свръхбърз, Zehst ще бъде и невероятно екологичен. При излитане той ще използва стандартни реактивни двигатели, захранвани от биогорива от морски водорасли. Достигайки определена височина, самолетът ще превключва на режим "ракетни двигатели", които ще му дадат необходимото ускорение и ще го издигнат до 32 километра над земята. За сравнение сегашните междуконтинентални полети се извършват на височина 10 км.

Подобно на своя именит предшественик – свръхзвуковият "Конкорд" - полетът с Zehst се очертава като удоволствие само за избрани. Машината ще може да побира от 50 до 100 пътници на борда си.

Ракетните двигатели на Zehst ще бъдат захранвани само от водород и кислород и в резултат ще отделят единствено водни пари. При приземяване, пилотът ще изключва ракетните двигатели. Достигайки определена височина, машината ще преминава в реактивен режим, в който ще остане до кацането си.

От EADS се надяват да построят прототип на новия самолет-ракета до 2020 г., а масовото му използване вероятно да започне към средата на века.

Проектът се разработва в сътрудничество с японски компании и използва вече създадени технологии.

Четириметров модел на Zehst, чиито дизайн наподобява този на "Конкорд", ще бъде представен на авиоизложението в Париж, което ще се проведе между 20 и 24 юни тази година.

Водещи

Най-четени