Ал-Джазира: Български полицаи тормозят и ограбват бежанци 18.11 | 19:28

80% от мигрантите в Димитровград в Сърбия са били подложени на подобен тормоз в България

От iNews.bg

Докато се правят равносметки от терористичните нападения в Париж, увеличават се и страховете за допълнително влошаване на положението на бежанците, коментира телевизия Al jazeera - Balkans. Според телевизията и преди нападенията в Париж случаите за тормоз на бежанците не били рядкост.

Това показвало и проучването на Белградският център по правата на човека, реализирано на сръбско-българската граница. В приемния център в сръбския Димитровград, на границата с България, през която дневно минават около 250 бежанци от Сирия, Афганистан и Ирак, хората остават колкото да си починат, да потърсят лекарска помощ и да споделят за своя опит, посочва телевизията.

"Когато влезнахме в България ни хвана полицията и ни закара в затвора. Там ни биеха, даже и със стол в гърба. Държаха ме 15 дена, с много малко храна и вода. Пуснаха ме когато им дадох 200 евро и мобилния си телефон”, заявил бежанец от Афганистан. Според телевизията неговата съдба споделяли и останалите, които са минали през България. 

"Нямам думи да ви кажа колко бяха жестоки спрямо мен. Смятаха ни за животни. Хващат хората по горите. Това не е полиция, това са крадци. Взеха ни всичко – даже и пръстени, часовници, пари”, заявил Абдул Рашид от Афганистан. Според белградският център тревожен бил броят на подобни оплаквания. Според тяхното проучване 80% от бежанците в Димитровград са били подложени на подобен тормоз в България.

Това не е първият такъв случай. През лятото сирийски сайт разпространи информация, че граничната полиция в България малтретира бежанци. Медията публикува видео, на което се вижда как униформени удрят с палките си легнали на земята имигранти. Според сайта случаят не е единствен и много често сирийските бежанци са бити и унижавани на българската граница,

Миналият месец Куршум, изстрелян от български граничен полицай уби афганистански мигрант на българо-турската граница.

По първоначална информация група бежанци не са се подчинили на разпореждане на трима граничари и те са били принудени да стрелят. Ранен е мъж, който впоследствие е починал.

По-късно от Български хелзинкски комитет заявиха, че има сериозни и съществени разминавания между първоначалната версия на властите и заявленията на очевидците.

Според информация на 17-годишният брат на загиналия афганистански гражданин, чиито показания се подкрепят и от всички останали души от групата бежанци, полицаите били петима.

По думи на мигрантите след като "са видели полицаите, афганистанските граждани са се разбягали във всички посоки." В този момент "двама от полицаите започват да стрелят, като всеки от тях произвежда по два изстрела, или, произведен е бил не само един, а общо четири изстрела." Тъй като бягащите са били с гръб не са видели в каква посока са били изстрелите - във въздуха или пряко по бягащите. 

"При произвеждането на изстрелите Зияулах Вафа е улучен и пада на земята. При тази гледка всички от групата преустановяват бягството, лягат на земята и изчакват до пристигането на полицейските подкрепления и формалното им арестуване.

Разследването по случая все още продължава, а становището на МВР по въпроса е оскъдно.

Водещи