Внасят в МС петицията за награждаване на граничарите от Средец 28.10 | 08:00

30 000 души искат държавно отличие за тримата гранични полицаи, въпреки смъртта на емигранта от Афганистан

От iNews.bg

30 000 българи, подкрепиха подписка с искане за държавно отличие за тримата граничари от Средец, които задържаха 54 мигранти в средата на месеца и за загиналия граничар от село Ореше.

Подписката в тяхна подкрепа е организирана от шефа на Историческия музей Божидар Димитров.

Припомняме ви, че при задържането на нелегално преминалите турско-българската граница чужденци един афганистанец беше убит.

Версията на МВР е, че мигрантът е починал от рикоширал куршум, изстрелян от граничаря Вълкан Хамбарлиев.

Инцидентът стана 16 октомври и в момента се води разследване. Българският хелзински комитет установи разлики във версия лансирана от МВР по случая. Разминаванията бяха да броя на изстрелите, произведени от полицаите, както и за възрастта на загиналия афганистанец.

1587556

Граничарят от свищовското село Ореше Асен Асенов загина в края на 2014 г., след като камиона, с който се прибираха пазителите на границата се преобърна.

Петицията за награждаването на четиримата граничари ще бъде внесена в Министерския съвет от д-р Костадин Стоянов Георгиев, известен като Калки, арх. Миломир Богданов, драматургът Христо Бойчев и юристът Стефан Стойков, съобщава Божидар Димитров.

Под петицията са се подписали около 30 000 български граждани, живеещи в България, Европейския съюз, САЩ, Русия, Сърбия и Македония, посочва шефът на Историческия музей.

Водещи

Най-четени