Без повече US войници за постоянно у нас 12.10 | 12:00

Придобиването на още F-16 трябва да се обмисли добре, предупреждава новият шеф на ВВС

От iNews.bg

Началникът на отбраната вицеадмирал Емил Евтимов заяви, че Пътната карта за военно сътрудничество със САЩ до 2030 г. не предвижда увеличаване на постоянното присъствие на американски военни у нас, предаде БНТ. Броят им ще остане до 2500 души при една ротация, поясни още той.

Приоритет за новия командир на ВВС ген. майор Димитър Петров пък ще бъде подготовката за приемането на въоръжение на новите F-16, но и поддържане на настоящата техника и увеличаване на нальота на пилотите.

По-рано в ефира на БНР ген. майор Майор Петров заяви, че намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета Ф-16 трябва да бъде добре обмислено. Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.

Според новия шеф на ВВС това води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях. По първия въпрос генерал-майор Петров припомня, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. От друга страна трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен. "Ако станат самолетите Ф-16, ще трябва да се вземат повече летци, къде ще се обучават. Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав български", коментира още началникът на ВВС.

Водещи

Най-четени