Без споразумение при причинена смърт на пътя 26.07 | 12:02

Ако шофьор убие пешеходец на пешеходна пътека, наказанието ще е "лишаване от свобода от 3 до 10 г.

От Кремена Бедерева

Няма да има възможност да се сключва споразумение в досъдебната фаза, когато е налице причиняване на смърт. Това решиха депутатите с приемането на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с който се правят допълнения и в Наказателно процесуалния кодекс (НПК), предаде Агенция "Фокус”.

В член 381 от НПК, в който се регламентират възможностите за сключване на споразумение за решаване на делото в досъдебното производство, се добавя, че "споразумение не се допуска и за всяко друго престъпление, с което е причинена смърт”.

Депутатите увеличиха наказанието за причинена смърт по непредпазливост на пътя, когато са нарушени правилата за движение. Така в особено тежки случаи, то ще е "лишаване от свобода от 3 до 10 години”.

Когато на пешеходна пътека водач причини тежка или средна телесна повреда, ще се наказва с лишаване от свобода "от 1 до 5 години, а в особено тежки случаи – с лишаване от свобода от 2 до 8 години”.

При причиняване на смърт на пешеходна пътека наказанието е "лишаване от свобода от 3 до 10 години, а в особено тежки случаи – лишаване от свобода от 5 до 15 години”.

Същите са наказанията, и ако има причинена на пътя тежка или средна телесна повреда, или смърт от шофьор без книжка.

iNews припомня, че през май депутатите приеха промените на първо четене, като за промените се заговори още през март. Оттогава се обсъжда възможността шофьор да влезе в затвора, ако по непредпазливост причини смърт на пешеходна пътека или спирка, ако избяга от местопрестъплението, не е правоспособен да шофира, мина на червен светофар или кара с превишена скорост над 50 км/ч. от допустимите.

Тогава предложените от зам.-председателя на парламента и председател на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност Анастас Анастасов промени бяха обсъдени на дискусия с роднини на загинали при катастрофи, на която присъства и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Управляващите се надяват, че така ще се сложи край на практиката делата за причинена смърт на пътя да завършват със споразумение и условна присъда за провинилите се шофьори.

Отпадането на възможността за съдебно споразумение с шофьорите-убийци е и едно от основните искания на родителите, загубили децата си на пътя. Те протестираха многократно, срещаха се с Цветанов, докато не получиха уверения, че ще има по-строги наказания за подобен род престъпления.

 

Водещи

Най-четени