Белгиец, издирван в Европа, с постоянен арест у нас 09.08 | 13:49

Бил член на организирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и данъчни измами

От Андриян Георгиев

Софийският апелативен съд (САС) остави за постоянно в ареста белгиеца Седрик Грауелс, издирван с европейска заповед за арест от белгийските власти. Предстои екстрадицията му в Белгия.   

Решението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване. 

Грауелс е издирван като член на организирана престъпна група, занимавала се с пране на пари и данъчни измами на стойност 33 026 760 евро, извършени от април до юли 2009 г.

40-годишният мъж е обвинен в измама, пране на пари, подправяне и трафик на подправени документи и ръководене на организирана престъпна група в периода от септември до февруари 2009 г. в Белгия.

Адвокатът на Грауелс Марин Марковски каза на днешното заседанието на САС, че подзащитният му бил с трайна уседналост и не били налице условия за укриване. Белгиецът имал приятелка българка, с която очаквали дете.

Според съда Европейската заповед за арест е редовна и независимо, че е получена по факс, е законосъобразна. 

"Никога не съм се крил от закона. Повече от 15 години управлявам компания и винаги съм изпълнявал задълженията си”, каза Грауелс в съдебната зала, цитиран от агенция "Фокус".

Въпреки това САС потвърди мярката "задържане под стража”, постановена от Софийския градски съд, поради престъпленията, за които е обвинен белгийският гражданин, и поради факта, че първо е декларирал адрес в София, а сега декларира адрес в Несебър. 

Водещи

Най-четени