Близнашки: По-малко от половината гласове зад граница на вота на 5 октомври са реални 13.10 | 15:54

Радикалната промяна възможна само с референдум, смята той

От Христина Рафаилова

По-малко от половината от гласовете зад граница на вота на 5 октомври са реални. Това каза служебният премиер Георги Близнашки, цитиран от агенция "Фокус". 

По данни на Централната избирателна комисия в чужбина бюлетина са пуснали над 340 000 наши сънародници. 

С този факт служебният министър-председател мотивира нуждата от нова промяна на Изборния кодекс. По-рано стана ясно, че експерти на временното правителство готвят изменения. Същевременно премиерът обеща да внесе проект за референдум, на който хората да кажат дали и какво трябва да се измени в Изборния закон. 

Близнашки изрази мнение, че пътят за радикална реформа е именно чрез допитването до народа.   

Според него гражданите трябва да кажат дали 50% от депутатите да се избират мажоритарно, а другите – пропорционално. 

По време на референдума обществото трябва да реши дали ходенето да изборната урна да стане задължително. Подобни идеи се лансират след всеки вот, след като активността пада след всеки вот. 

Електронното гласуване за сънародниците ни в чужбина също ще бъде обект на допитването до народа, стана ясно от думите на министър-председателя. 

Той обеща, ако гражданите подкрепят подобна идея, да се направят бързи консултации съответните фирми, които да осигурят нужния софтуер.

"По отношение на разпределението на мандатите, заради които има и протести, Близнашки каза: "Протестите до голяма степен са производни на Изборния кодекс. Лично моето мнение е, че ние отидохме много далеч в насърчаването на малките работи – желанието да се появяват нови политически субекти и постигнахме този ефект, който си има своята странична последица – фрагментаризацията на парламента." 

Така той коментира протестите срещу влизането в Народното събрание на Александър Методиев, известен като Бат Сали, в Дупница и Кюстендил. 

Водещи

Най-четени