Близнашки с просба до ПЕС да подкрепят Кристалина Георгиева 13.08 | 14:19

Служебният премиер се срещна с еврокомисаря и обсъдиха кандидатурата ѝ

От Филипа Тодева

Служебният премиер Георги Близнашки застана зад кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на дипломатическата служба на ЕС. Еврокомисарят присъства на заседанието на служебния кабинет. "Родиха се няколко важни идеи, които ще възприемем като инициативи на правителството по-нататък", заяви Близнашки.

Акцент по време на разговора с българския еврокомисар е била ситуацията във Врачанска област след наводненията. Обсъдена е и ситуацията в рамките на ЕС, различните механизми за подкрепа на България, както и кандидатурата на Кристалина Георгиева за заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност.

Премиерът счита, че страната ни има шанс да се пребори за високия пост и обяви, че е подготвил писмо до председателя на Партията на европейските социалисти, с което го призовава за подкрепа. Според проф. Близнашки, необходима е и мобилизация на всички български евродепутати, без оглед на тяхната партийна принадлежност.

Водещи

Най-четени