Борисов: Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Него нищо не може да се направи 02.01 | 14:08

Премиерът посети реновираната сграда на Софийската духовна семинария

От iNews.bg

"Да ни тръгне Новата година с Божията помощ, защото без Господа нищо не може да се направи". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си в реновираната сграда на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски".

С две постановления на Министерския съвет през 2017 г. правителството отпусна 2,4 милиона лева за укрепване, преустройство и основен ремонт на помещенията и сградата към Софийската духовна семинария. По време на огледа премиерът Борисов се запозна с извършените строителни дейности, разгледа и модерните учебни зали, оборудвани с интерактивни дъски, компютри и лаптопи. "Каква красота стана сега, а какво беше", отбеляза премиерът Борисов.

Ректорът на семинарията архимандрит Пахомий изтъкна, че когато при тях идвали посетители, учили в чужбина, посочвали, че такъв красив пансион не са виждали – с обособена учебна и жилищна част.

Софийската духовна семинария е построена само за една година през 1903 г., благодарение на дарения. Тя е духовното училище с най-дълга история в България. Премиерът Борисов заяви, че за съжаление днес дарителите за храмовете са малко. Държавата обаче активно подпомага вероизповеданията.

През 2019 г. правителството отпусна на Българската православна църква – Българска патриаршия близо 25 милиона лева. От тях 20 милиона бяха за заплати на свещенослужителите на БПЦ, което се извършва за първи път след приетите промени в Закона за вероизповеданията. Останалата сума бе за възстановяване на храмове и манастири. В това число на последното заседание на Министерския съвет за 2019 г. - на 27 декември, кабинетът осигури 2,3 милиона лева за ремонт на Източното (Банското) крило на Славянобългарския манастир "Св. Великомъченик Георги Зограф" на Света гора, Атон.

През 2018-а за ремонт и възстановяване на храмове и манастири Министерският съвет отпусна на БПЦ 4,35 милиона лева. Средствата за тази цел за изминалата 2019-а са със 600 000 лева повече спрямо 2018-а.

Водещи

Най-четени