Борисов за Радан Кънев: Предлага ми задкулисие 10.10 | 11:16

"Ние с него да си седим в парламента и при нас да тичат министрите", отсече той

От Теодора Кокаланова

Радан ми предлага най-голямата услуга – да стана водач на задкулисието. Ние с него да си седим в парламента и при нас да тичат министрите", отвърна Борисов относно това, трябва ли той да е премиер, на пресконференцията на партия ГЕРБ.

По думите му и с 84 мандата няма как ГЕРБ да направи правителство на малцинството. "За съжаление и с реформаторите пак ще бъдем на малцинството, дори с тях да стане", отсече Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ бе категоричен, че ако се прави правителство, то задължително да бъде в коалиция и с разписани задължения. "Иначе няма смисъл. По-лошо от това да няма правителство е правителство на всяка цена", каза още Борисов.

Той призова да се спрат коментарите относно това дали той ще е премиер. "Престанете с това дали да бъда премиер, или не. Днешната ситуация го изисква. Аз съм бил и кмет, и премиер, на мен ми е достатъчно", отсече Борисов.

По думите му ГЕРБ има поне 15-20 души, които могат да бъдат премиери. "Гласували сме доверие на г-н Николов, но за да направи нещо, първо трябва да дойде да ме пита. Аз не участвам в задкулисие. Когато ме сменят, тогава друг ще взема решенията. За мен този, който ръководи партията, трябва да поеме политическата отговорност и за премиерски пост", заяви Борисов. 

Според Борисов подкрепата за него не била намаляла. "Резултатът идва от ниската избирателна активност. Пожелавам и на другите партии да имат толкова на брой гласоподаватели. Тогава ще имаме един наистина стабилен парламент", уточни той. 

Той обяви, че в този си вид системата за преференциалния вот е несправедлива. "В рамките на десетина дни ще проведем срещи с всички партии как го виждаме откъм кабинет, комисии, председател на парламента. Ако не стане, ще отидем на нови избори, но трябва да направим всичко възможно. Ще преговаряме с всички, дори и с "Атака", допълни Борисов. 

Лидерът на ГЕРБ поиска 100% машинно гласуване. "Влизаш в стаичката, пишеш си името, ЕГН-то, гласуваш. Държавата плаща на всеки да учи до 8-и клас." Борисов говори и за "аномалиите в Изборния кодекс": "Не може с 20 000 да вкарваш един депутат, с 800 души – също", каза той. 

Водещи

Най-четени