Везните засега не клонят към никого за новите изтребители 27.09 | 12:36

Делегация на МО отива в Швеция за консултации с производителя на „Грипен“

От iNews.bg

Всички кандидати за доставка на изтребители са фаворити към този момент, уточни заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Водена от него делегация заминава за Швеция, където ще има среща с представители на един от заявилите участие в конкурса.

"Всички държави се намират на финала на подготовката на техните оферти. Целта на тези консултации е ние отново да презентираме нашите изисквания, всеобхватността на очакваната оферта от тяхна страна, за да не губим време след отваряне на офертите, за да доуточняваме. Това е. Искаме да бъдем максимално прозрачни и да подготвят качествена документация, нищо повече. Всички са фаворити към този момент", заяви Запрянов пред БНР.

Българска делегация вече посети Съединените щати в края на август, където имаше разговори и за новия изтребител.

Офертите на фирмите към България ще бъдат отворени на 1-ви октомври.

Междувременно делегация на Министерството на отбраната, водена именно от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов, ще бъде на посещение в Швеция днес и утре, съобщиха по-рано от ведомството. Визитата е по покана на Министерството на отбраната на Швеция. Целта е военно-технически консултации по проекта за придобиване на нов тип боен самолет. В края на август тази година делегация, водена от заместник-министър Запрянов, посети САЩ със същата цел. В рамките на визитата заместник-министър Запрянов ще се срещне с Ян Салестранд - държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и ще посети седалището на корпорация SAAB в Линшьопинг.

Водещи

Най-четени