Ветеринарите излизат на национален протест 09.07 | 14:30

Цените за профилактика на животните са поводът за недоволството

От Теодора Кокаланова

Ветеринарни лекари от цялата страна организират национален протест в столицата. "Основното искане е за нормализиране на ситуацията по отношение здравеопазването на животните", заяви председателят на шуменската колегия на частните ветеринарни лекари д-р Иван Щерев.

Той обясни, че протестът е относно осигуряване на профилактиката на животните. "Държавна имунопрофилактика в момента не се прави. Миналата година тази дейност се забави много и не бяха обхванати всички животни. Това е тревогата", отбеляза д-р Щерев.

Той даде пример с огнища на туберкулоза по животните в Разградско, като не изключи подобна ситуация и на други места в страната. Д-р Иван Щерев изрази и недоволство заради приетата тарифа за ветеринарномедицинските дейности по държавната профилактична програма за 2014 година.

Според специалиста тарифата не е съгласувана с Българския ветеринарен съюз, а цените са намалени в пъти в сравнение с миналата година. "Приетата тарифа не създава нормални условия за работа. Не може да се обезпечава имунопрофилактиката на страната и да се следи за безопасността на храните, след като не са осигурени средства за обезпечаване здравето на животните в самото начало, във фермата", заяви д-р Щерев. 

Според протестиращите наличието на болестта син език е обезпокоително, както и възможното разпространение на други заболявания по животните. Ветеринарните лекари настояват тарифата да бъде променена и по-най-бързия начин да бъдат сключени договори за работа с БАБХ, предаде агенция "Фокус".

Водещи

Най-четени