Вече имаме и агенция за безопасност на храните 10.02 | 12:09

По безопасност на храните и здравеопазването на животните България отдавна е в Шенген, смята министър Найденов

От Миглена Иванова

С изпълнение на българския ритуал "прощъпулник" министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов даде началото на Българската агенция по безопасност на храните.

Найденов подари традиционната българска чиния от питката и българска ябълка на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали, който присъстваше на събитието.

Земеделският министър за пореден път коментира, че по отношение на безопасността на храните и здравеопазването на животните България отдавна е влязла в Шенген. Той връчи и заповедите за назначаване на новото ръководство на агенцията, които още вчера са били подписани от премиера Бойко Борисов.

От своя страна Джон Дали оцени позитивно сериозността на поставените цели – подобряване здравеопазването на животните, растителната защита, безопасността на фуражите и храните, особено след случая на зараза с диоксин в Германия.

Новата Агенция за безопасност на храните

Ръководител на агенцията става д-р Йордан Войнов, който досега ръководеше Националната ветеринарно-медицинска служба. Негови заместници ще бъдат д-р Венцеслава Тасева с ресори "Здравеопазване и хуманно отношение към животните", "Контрол на храните" и "Граничен контрол", д-р Тенчо Тенев с ресори "Управление на качеството" и "Лабораторни дейности", Антон Величков с ресори "Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци, "Продукти за растителна защита и торове", "Контрол на фуражите". Д-р Бойко Ликов пък ще ръководи Центъра за оценка на риска, който се открива като звено към Агенцията.

В новата административна структура се вливат Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), Националната служба растителна защита, службата по зърното и фуражите, Централната лаборатория за окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи (ЦЛОЗЗПФ), както и дейности на областните дирекции "Земеделие”, свързани с контрола на съответствието на качеството на пресните плодове и зеленчуци (ККППЗ), както и дейността на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве към Министерството на здравеопазването, свързана с контрола върху храните, с изключение на бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

В структурата на Българската агенция по безопасност на храните е включен и Център за оценка на риска като самостоятелно юридическо лице. Там ще се прави независима научна оценка на риска по отношение безопасността на храните, здравето на човека, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, както и добавките в храните и фуражите, генетично модифицираните организми, диетичните продукти. Към директора на Центъра ще действа консултативен съвет от 15 постоянни членове.

Агенцията и хлебопроизводителите

Вчера стана ясно, че приоритетна задача на новия орган ще бъде създаването на стандарти за три вида хляб – бял, Добруджа и типов. Освен това ще започнат масови проверки по веригата зърно-брашно-хляб и всички участници в нея.

Поради тази причина Марияна Кукушева, председател на една от браншовите организации на хлебопроизводителите, заяви, че ще връчи на директора на новата агенция Йордан Войнов меморандума "Зърно-брашно-хляб", за да встъпят проверките на добра нормативна и документационна основа.

Водещи

Най-четени