В детските градини и училищните столове само храни по стандарт 10.02 | 19:36

С храната на децата се заема първо Агенцията по безопасност на храните

От Елена Коцева

Една от първите задачи на българската Агенция по безопасност на храните ще бъде да утвърди стандарти за качеството на храните в детските градини и ученическите столове.

Това каза изпълнителният директор на новия контролен орган д-р Йордан Войнов, цитиран от БНР.

Според Войнов до момента единственият критерий при избор на доставчици на храни в детските заведения е цената, което води до компромис с качеството.

На практика новата агенция ще изисква от детските градини и училищните столове да използват само храни по утвърдени стандарти.
Някои от тях тепърва ще се разработват, като този за хляба например, посочи още Войнов.

iNews припомня, през септември месец 2009 година в сила влезе нова наредба, която регламентира изисквания за видовете храна, която се предлага в училищните столове и лавки.

Новите изисквания бяха въведени след национално представително проучване сред първокласниците, което установи, че 30 на сто от децата в първи клас са с наднормено тегло, като 17% от тях са със свръхтегло, а 13 % - със затлъстяване.

Проверка на iNews показа, че в момента цената на един купон в столично училища е 2 лева, което означава, че за обяд на един първокласник за седмица родителите плащат 10 лева.

Наредбата за здравословно хранене №37 на учениците забранява продажбата на шоколадови и захарни изделия, чипс и газирани напитки в училищните бюфети. Освен това има ограничение и за сладкарските продукти с високо съдържание на мазнини и захар - торти и пасти със сметанов или маслен крем, сиропираните сладкиши. Не се допуска вече и консумацията на сухи супи и бульони от учениците.

Ограничено е също използването на мазнини, на захар и сол в училищните бюфети и столове.

Има задължително изискване за млечните продукти да със съдържание на мазнини до 2% и да нямат добавени растителни мазнини. Айрянът в училищата не трябва да съдържа сол.

Освен това режимът на здравословното хранене в училищата трябва да включва предлагането на пълнозърнест хляб два пъти седмично, както и на пълнозърнести макаронени изделия - макарони, юфка, спагети или закуски на зърнена основа, най-малко един път седмично.

Наредбата предвижда един път в седмицата на учениците да се предлага риба, а птичето месо задължително да е без кожа. Телешкото, свинското и агнешкото месо трябва да са без видими мазнини, а колбасите вече се изключват като вариант за основно ястие.

Контролът по спазването на наредбата на МЗ бе възложен на РИОКОЗ, като глобите и имуществените санкции варират от 100 до 5000 лева.

След влизането в сила инспекторите правиха масирани проверки по училищата, а наемателите на столовете и лафките поискаха подобна забрана да обхване и магазините около училищата. Аргумент за това беше, че учениците в междучасията просто отиват да си купят бонбони и вафли в съседния магазин.

Водещи

Най-четени