Вигенин: Проектът "Южен поток" трябва да бъде реализиран максимално бързо 13.12 | 08:44

Външният министър вижда европейско бъдеще за Украйна

От Мая Александрова

Няма да оспорваме критиките, а в диалог с ЕК ще уточним как да процедираме оттук нататък относно "Южен поток". Това заяви в интервю за "Стандарт" външният министър Кристиан Вигенин.

По думите му страната ни не може да си позволи да нарушава европейското право, но все пак трябва да се изяснят детайлите.

"Експертите в Министерството на икономиката и енергетиката работят, а министър Драгомир Стойнев е в контакт с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Проблемът не е само за България, а за всички страни, които са по трасето на "Южен поток". В същото време това е важен не само за нашите страни проект, а като цяло за ЕС. Така че, доколкото е от взаимен интерес, трябва да намерим подходящата формула, по която да бъде реализиран максимално бързо", посочи дипломат номер едно.

Вигенин посочи, че е оптимист и проектът ще се изпълни.

"Не мисля, че има фундаментални причини да не бъде реализиран. А и не са такива намеренията на самата ЕК", посочи Вигенин.

По думите му няма логика реакцията на Брюксел да е рефлекс от събитията в Украйна.

"Не би следвало събитията в една отделна страна, която няма пряка връзка с реализацията на "Южен поток", да води до такава реакция на ЕК. Не е логично. Добре знаем, че украинската страна не е щастлива от реализацията на този проект, но в края на краищата - тук става въпрос за интересите на редица страни членки на ЕС, на целия ЕС. Смятам, че не може тези интереси да бъдат жертвани, в името на субективна позиция на една съседна държава", каза Кристиан Вигенин.

Той коментира, че "Южен поток" по никакъв начин няма да повлияе на позицията на България дали ще е проевропейска, или проруска.

"България е направила много отдавна своя избор, тя е член на ЕС, на НАТО. Никой не поставя под съмнение европейското настояще и бъдеще на България. Трябва да сме наясно, че Русия доставя природен газ не само на България и на страните от трасето на "Южен поток", но и на страни като Германия, където влиза "Северен поток". Това са търговски отношения, няма нищо необичайно", коментира външният министър.

Той посочи, че строителството на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с "Уестинхауз" е пробългарска политика, която изисква диверсификация на трасетата, на доставките, на енергийното обезпечаване.

"В този смисъл, изборът да се тръгне към строителство на 7-и блок по американска технология е елемент от диверсификацията. Това е плюс за самата България, не става въпрос за някакви завои в енергийната ни политика", посочи Вигенин.

Той коментира и проекта за АЕЦ "Белене".

"Още с встъпването в длъжност на това правителство, премиерът обяви, че ще бъде направен анализ. Ако и към настоящия момент този проект е икономически ефективен, какъвто беше преди няколко години, ще вървим към изпълнение. Аз смятам, че каквито и решения да взимаме, трябва да изчакаме заключението на арбитража, за да преценим ходовете си", заяви Вигенин.

Външният ни министър коментира ситуацията в Украйна, за която той вижда европейско бъдеще.

"Позициите и на водещата партия в управлението, и на опозицията съвпадат от гледна точка на това, че биха искали да сътрудничат активно с ЕС. Сега става ясно, че се обмисля подписването на споразумението да стане в рамките на следващите няколко месеца. Така че аз виждам по-скоро европейско бъдеще за Украйна. Вярно е, че това споразумение и частта в него, която предвижда създаването на Дълбока и всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС, ще свърже в рамките на следващите 10 г. много силно украинската икономика с европейското икономическо пространство. Това обаче изобщо не означава, че Украйна ще изгуби позиции в отношенията с Русия. Все пак смятам, че то наистина би могло да създаде известни затруднения за украинската икономика в първоначалния етап. Но постепенното му влизане в сила ще я направи много по-конкурентна и ще отвори възможности за Украйна не само към ЕС, но и към други пазари", заяви дипломат номер едно.

Той посочи, че при посещението си в Анкара в четвъртък, се е срещнал с турския си колега Ахмет Давутоглу. Двамата са обсъдили изказването на турския премиер Реджеп Ердоган, в което той си присвои български територии.

"Искаме заедно да дадем знак, че добросъседството и прагматичното сътрудничество са в основата на отношенията между България и Турция и нямат алтернатива. Разбира се, коментирахме изказването на премиера Ердоган от вторник, но Давутоглу беше категоричен, че по никакъв начин не може да става дума за каквито и да било внушения за промяна на граници или за превратно тълкуване на историята. Трябва да работим заедно по онова, което ни свързва и което ще даде нови възможности за развитие на двата народа", заяви Вигенин.

Той коментира кризата с бежанците, която по думите му, вече е овладяна.

"Мерките, които предприехме, дават резултат. В следващите месеци ще бъде изградена временната преграда по най-трудната част от границата с Турция. През януари ще се събере Централната смесена комисия по гранични въпроси, където ще бъдат обсъдени допълнителни мерки. Пред подписване сме на Споразумението за съвместно наблюдение на границата. В резултат и на усилията, които положихме в отношенията с Турция, но и в ЕС, ще се подпише споразумението за реадмисия. Вече имаме експертизата и опита да се справяме с подобни ситуации. Истината е, че през лятото нямахме такава готовност. Вървим и към постепенно подобряване на условията на живот на имигрантите. Това е една от темите, които не създават най-добър имидж на България, но бяхме в ситуация, когато беше по-важно някъде да бъдат настанени бежанците, а не толкова да мислим за условията", коментира Кристиан Вигенин.

Той посочи още, че на този етап няма повече какво да се каже извън позицията на страната ни относно отношението на Великобритания към българите и румънците.

"До този момент имаме статията на премиера Дейвид Камерън, но не сме видели законодателни предложения. Ще следим внимателно - и чрез посланика ни в Лондон - и ще преценяваме какви са тези предложения. Te могат да имат различен характер. Едните, които са свързани с промени в социалната система и трудовото законодателство, са право на всяка страна членка да ги прави. Принципно не можем да имаме възражения по тях. Ако обаче се предприемат действия, които ограничават свободата на движение или пък имат пряк дискриминационен характер към българи и румънци или изобщо към други граждани на ЕС, тогава сме готови да сезираме и ЕК. След 1 януари 2014 г. по никакъв начин не можем да говорим за имигранти от България. Българите са европейски граждани, които ще имат абсолютно същите права като британските да се установяват и да работят там, където намерят за добре", посочи Кристиан Вигенин.

Водещи

Най-четени