Вигенин: Българските емигранти не са никакво притеснение за Великобритания 07.12 | 11:57

Колебанията на Украйна на ЕС не били свързани с "Южен поток"

От Филипа Тодева

Най-доброто развитие от наша гледна точка е политическите лидери да започнат диалог и да се договорят в разумен срок Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС да бъде подписано. България изрази своята позиция, че за нас е важно Украйна да бъде в европейската орбита. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин пред БНТ. Той подчерта, че въпросът е важен не само от икономическа и политическа гледна точка, а и от гледна точка на българите, които живеят в Украйна.

"Причината за това Украйна да се колебае по отношение на споразумението за асоцииране няма никаква връзка с Южен поток. Там проблемите са съвсем различни”, подчерта министърът. Той напомни още, че България е заявила, че това, което ще се случва с Южен поток, трябва изцяло да отговаря на европейското законодателство.

Според министър Вигенин предстои да се анализират конкретните детайли за това какви са притесненията на ЕК. "От наша гледна точка тези изисквания на ЕК са спазени”, каза министър Вигенин. По думите му има логика ЕК да влезе в пряк диалог с руската страна, за да се изчистят въпросите, които възникват.

"Ако ЕК има проблем с двустранните споразумения, е редно първо да ги комуникира ясно към страните-партньори, което за съжаление прави с голямо забавяне, но в същото време и към Русия”, добави министърът. Министър Вигенин изтъкна, че българите във Великобритания като цяло са високо квалифицирани, имат престижна работа, има и много студенти. "Българската емиграция там не може да представлява никакво притеснение за Великобритания”, категоричен беше министърът.

Той отбеляза, че няма никакви социологически или статистически данни, които да потвърждават, че ще има масово нахлуване на хора на Острова след 2014г. Министърът на външните работи обърна внимание на нарастващия национализъм в цяла Европа и на ксенофобските настроения, които са се фокусирали върху българите и румънците. "Проблем е, че месеци наред се води мръсна кампания срещу българските и румънските емигранти във Великобритания”, добави Вигенин.

Той заяви, че в края на януари планира да посети Лондон, където ще се срещне външния министър, с европейския министър и с депутати. "В контакт сме с британското правителство. Обсъждаме варианта преди края на годината да се проведе среща на наши представители с британски депутати”, каза още Вигенин. Той беше категоричен, че не може да се прави пряк паралел между въпроса за българите и румънците във Великобритания и въпроса със сирийските бежанци. "Тук на Балканите, сред нашите съседи, би трябвало с Република Македония да сме си най-близки и мисля, че това е основата, върху която занапред трябва да градим нашите отношения”, изтъкна министърът на външните работи.

"Без подписването на договора за добросъседство и сътрудничество, няма как България да отвори пътя на Македония към ЕС”, добави министър Вигенин. Той каза още, че трябва да се засилят контактите на политическо равнище и да се създаде повече доверие между политическите ръководства на двете страни и между гражданите.

Министърът подчерта, че не само договорът за добросъседство и сътрудничество е проблемен за Република Македония по отношение на надеждите й да тръгне по пътя на членството в ЕС, но има и ред други въпроси от вътрешната политика, които са във фокуса на вниманието не само на България, но и на други страни. "България се опитва да съдейства по подготовката на Македония за преговорите”, каза още министър Кристиан Вигенин.

Водещи

Най-четени