Всички земеделци ще ползват горива с намален акциз 06.12 | 17:38

Нотификацията е одобрена от ЕК и влиза в сила от 2012 година

От Филипа Тодева

ЕК даде зелена светлина на нотификацията за намаления акциз на горивата за всички земеделски производители у нас, съобщават от МЗХ.

"Нотификацията за намаления акциз на горивата за земеделски нужди беше одобрена днес и до 10 дни ще бъде обнародвана в официалния вестник на Европейската комисия. Зърнопроизводителите го искаха и ще го получат”, посочи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов на пресконференция по повод стачните действия на зърнопроизводителите в София.

Нотификацията включва 70 млн. лв. за 2012 г. за намален акциз на горивата за всички земеделски производители и от нея ще могат да се възползват също и животновъди и зеленчукопроизводители.

Тя е подадена за одобрение пред ЕК на 10 май 2011 г. и ще влезе в сила от началото на месец януари 2012 г.

iNews припомня: нотификацията бе едно от исканията на протестиращите земеделци, наред с увеличението на националните доплащания, които са намалени с над 230 млн. лв. Днес, 6 декември, се проведе първият национален протест в София.

Десетки машини са паркирани на жълтите столични павета. Стотици земеделци "окупираха" сградата на Министерския съвет с искания за оставките на земеделския министър Мирослав Найденов и вицепремиера с финансов ресор Симеон Дянков.

Първият ден от ефективните стачни действия започна със струпване на земеделска техника около паметника на Цар Освободител и храм-паметника "Св. Александър Невски". Пред храма зърнопроизводителите престояха близо 2 часа и отново заявиха категорични позиции за увеличение на доплащанията.

След това, под съпровода на музика от гайди, те се отправиха към правителствената сграда. Според полицията протестиращите днес земеделски производители са около 1000 души.

Водещи

Най-четени