Вървим напред в борбата за равенство между жени и мъже 25.10 | 20:30

България се изкачи на 43-то място в класацията за страни, които не делят половете, сочи доклад на Световния икономически форум

От Гергана Златкова

Равенството между жените и мъжете в света е все по-голямо. Това сочи доклад на Световния икономически форум, според който България е на 43-то място, като се покачва с 9 места от миналата година, информира "Стандарт".

През 2012 г. страната ни беше на 52-ро място. Подобренията се дължат предимно на покачване на индекса за икономическо участие, както и на увеличения брой дами в парламента след изборите през май – от 21% през 2012 г. до 25% през 2013 г.

Начело на класацията сред 136 държави са Исландия, Финландия и Норвегия, като резултатите се формират на база на участието в политиката, икономическото равенство, както и зачитането на правото на здравеопазване и образование.

Регионите, където не е имало подобрение през последната година, са Близкият изток и Северна Африка, като Йемен е на дъното на класацията. Докладът за равенството между половете на Световния икономически форум се публикува всяка година през последните осем години.

Исландия за пета поредна година е на първото място като държава с най-голямо равенство между мъже и жени. 

Откакто е дадено начало на индекса през 2006 г., 80% от държавите са регистрирали напредък, посочва Саадия Захиди, съавтор на доклада.

Тя отбелязва, че в Близкия изток единствено Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия инвестират в образование и здравеопазване, но не интегрират жените в икономиката.

Захиди обяснява, че северните държави в Европа продължават да оглавяват класацията, защото дълги години са инвестирали в човешкия капитал.

Водещи

Най-четени