В първия работен ден започва работа и специализираният съд 03.01 | 08:36

Очаква се през следващите дни в спецсъда плавно да започнат да постъпват приключените дела, свързани с престъпления на организирани престъпни групи от цялата страна

От Кремена Бедерева

Специализираният наказателен съд започва работа. Очаква се през следващите дни в новите структури плавно да започнат да постъпват приключените дела, свързани с престъпления на организирани престъпни групи от цялата страна.

Според предварително обявените прогнози става дума за 70-80 разследвания, по които вече е бил изготвен обвинителен акт, но не е било насрочено съдебно заседание, уточнява БНР.

В пъти повече пък са неприключените досъдебни производства за организирана престъпност, които - след края им, също ще пристигнат в София.

iNews припомня, че в началото на 2011 г. Народното събрание реши с промени в Наказателно-процесуалния кодекс делата за организираната престъпност да са подсъдни на Специализиран наказателен съд, който е нова институция за българското правосъдие. От 18 октомври новият съд вече си има и сграда.   

В началото на октомври пък заместник-председателят на Софийския районен съд Георги Ушев, който до момента беше командирован в Софийския градски съд (СГС), бе избран от Висшия съдебен съвет (ВСС) за председател на Специализирания наказателен съд. 

Ремонтираната сграда на Специализирания наказателен съд се намира на ул. "Черковна” в София (в бившата сграда на ДАНС). 

В новата сграда на спецсъда има пет зали, които са осигурени с особени мерки за сигурност. В една от залите има специални прегради, които са създадени, за да не унижават достойнството на подсъдими и задържани. Когато има решетки, в страните от Западна Европа подсъдимите се оплакват, че по този начин се нарушава достойнството им, защото изглеждат като в клетки. В най-голямата зала ще бъдат гледани дела с опасни престъпници, като в нея има специално място за тях с бронирани стъкла.

В сградата има вход за магистрати, има вход и за задържаните лица, има и отделен вход за граждани. Самите помещения са разделени. Сградата е устроена така, че никъде нямало да има среща на магистрати с извършители или на извършители със свидетели или граждани, които идват в сградата. 

30 души от Главна дирекция "Охрана” ще охраняват спецсъда. От тях 23 души са за охрана, а 7 души са конвой. От Главна дирекция "Охрана" увериха, че броят им е достатъчен. 

Килиите в сградата са десет, има и помещения за защитени лица и за свидетели. В една килия могат да пребивават минимум 4 души. Новата сграда покривала европейски стандарти за сигурност и всякакви други изисквания. 

За всички магистрати, които са по щат, са осигурени кабинети. Те ще бъдат по двама в кабинет.

 

Водещи

Най-четени