В сезона на зарзаватите ядем полски и македонски домати 19.10 | 13:38

Родното производство е кът заради дъждовете през лятото

От Георги Велев

Рекордно поскъпване на плодовете и зеленчуците в края на есента отчитат стоковите борси. В момента пазарите ни са са залети с вносна продукция от Полша и Македония. Необичайното поскъпване се дължи на проливните дъждове. Реколтата на български зеленчуци и плодове тази година е три пъти по-малка в сравнение с миналата година, информира Нова телевизия. Цяло лято производителите скубаха цели плантации, унищожени от болестите в следствие на прекомерната влага. Затова и в момента по борсите и пазарите у нас българската стока е кът.

В момента полски и македонски домати и краставици изместиха евтиния внос на зеленчуци от Турция.
Цените на зарзавата се задържат високи и в сезона на туршиите. В момента най-масовите зеленчуци – доматите, се продават най-скъпо, като розовите стигат до 3 лева за килограм.

С цял лев са поскъпнали българските чушки. Килограмът им е около 2 лева на едро. Производителите обясняват, че това се дължи на непредвидените разходи. За 50 стотинки се е търгувало зелето миналата година, сега в Пазарджишко струва 80 стотинки. Чувствително е покачването на цената на карфиола и патладжаните, които са лев и 60.

Българско грозде тази година почти няма на сергиите. Николай Стоянов отглежда 25 декара масиви в Брестовица. Добивите са ниски. Затова и цената на родното грозде е висока. В момента по пазарите грозде за вино може да се намери за между лев и 1,50 на килограм.

В момента българският пазар масово е залят от полски и македонски домати. Те изместиха турските с по-добрия си вкус и външен вид, но са само с 50 стотинки по-евтини от родните. За потребителите затварянето на буркани вече е скъпо удоволствие.

Македонски и италиански са и ябълките, които в момента ядем, на цени двойно по-високи от българските. Прогнозата и на производителите, и на търговците е, че сегашните цени на плодовете и зеленчуците ще се запазят непроменени и през зимния сезон. Ябълки могат да се намерят и от български производители, но те също не са особено много.

Водещи

Най-четени