Горанов: България не може да уволни съпруга на Бокова, ще пита ЕБВР 07.09 | 13:01

НАП проверява доходите на Митрев, прокуратурата пък разследва пране на пари по "Азербайджанската афера"

От iNews.bg

Извън правомощията на правителството е да уволни съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев, който е представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това заяви пред журналисти в Министерския съвет финансовият министър Владислав Горанов по повод "Азербайджанската афера" за пране на пари, разкрита от британската преса, според която в нея е замесен Калин Митрев.

Припомняме, че Горанов вече разпореди проверка на НАП на доходите на българския представител в ЕБВР, а главният прокурор нареди разследване за евентуално пране на пари.

"Заради публикация в немската и английската преса, в които се намесва името на българския представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, докладвах на правителството обясненията, които получих от г-н Митрев.

"Той твърди, че периодът, за който се отнасят получените от него доходи е извън този, в който той е бил представител на българската страна в банката. Това се потвърждава от посочените периоди в медиите за постъпилите доходи", обясни Горанов.

По думите на министъра съпругът на Бокова е заявил, че върху всички тези доходи са платени данъци в България. "Това лесно можем да установим със съответната проверка в регистрите на НАП", отсече Горанов, цитиран от Офнюз.

Той уточни, че в правителството са коментирали ситуацията и са преценили, че дотук имат само медийни публикации и информация от страна на заинтересованата страна - Калин Митрев.

"Преди да вземем окончателна позиция, ще се изиска с писмо позицията на Европейската банка за възстановяване и развитие", посочи министърът.

Европейски медии публикуваха информация, според която правителството на Азербайджан е изпрало 2,9 млрд. долара през 4 кухи британски компании между 2012 и 2014 г. А част от средствата са плащани на европейски общественици и журналисти за лобиране в полза на режима на Илхам Алиев. На Калин Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги, според медийното разследване.

Водещи

Най-четени