ДПС иска промяна или отмяна на принципа за уседналост 27.06 | 14:57

Партията е готова с предложения за промени в Изборния кодекс

От iNews.bg

Движението за права и свободи ще иска промяна или отмяна на принципа за уседналост, заложен в Изборния кодекс. Това съобщи заместник-председателят на партията Христов Бисеров на кръгла маса за изборното законодателство, инициирана от президента Росен Плевнелиев.

Според Бисеров забранителните списъци са станали ножица в ръцете властта за орязване на избирателни права на граждани, които по конституция ги имат. 

ДПС вече е готова с предложенията за промени в Изборния кодекс. На първо място се предлага в закона да бъде разписано, че ЦИК публикува на своята интернет страница пълните протоколи заедно с вота на членовете.

Предвижда се заседанията да се предават пряко онлайн, както и да се осигури присъствие на всички участници в процеса – от застъпници до журналисти.

ДПС иска всички районни избирателни комисии да бъдат задължени да имат интернет страница и всички постове в избирателни комисии да бъдат така разпределени, че да не може една партия да има повече от едно място.

За да се гарантира, че изборният резултат ще бъде опазен, партията предлага сканиране на протоколите още в СИК, като веднага се предоставят екземпляри на всички членове на СИК. Друго предложение е протоколът да описва всички бюлетини, които биват доставени в секционната комисия.

Водещи

Най-четени