Делото срещу братя Галеви не тръгна 12.09 | 11:21

Искът на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е за 4 млн. лв.

От Кремена Бедерева

Кюстендилският окръжен съд отложи днешното заседание по делото за конфискация на имуществото на Пламен Галев, Ангел Христов и техните съпруги.

Делото е образувано по мотивирано искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщава БТА.

Причина за отлагане на днешното заседание стана краткият срок, даден от съда на новия процесуален защитник по делото, представляващ съпругата на Ангел Христов - Радмила Христова.

Адвокат Николай Николов беше назначен на мястото на починалия по-рано представител на Христова.

Искът на Комисията е на стойност над 4 млн. лв. В него влизат девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. На конфискация подлежат и недвижими имоти в село Ресилово, община Сапарева баня, както и сума над 800 000 лв. по банкови сметки.

Пламен Галев и Ангел Христов са обявени за издирване и са в неизвестност от май м.г., след като получиха присъди по наказателно дело за организиране и участие в престъпна група, изнудване и рекет. Според процесуалния защитник на Пламен Галев, адвокат Анани Константинов, съдебният процес ще се проточи не по-малко от три години.

Причината за това е искането на КОНПИ за разпит на свидетели на Вирджинските острови, Кипър и на още много места.

"За съжаление, ако съда приеме тези искания, комисията трябва да ни осигури достъп за участие в тези заседания, т.е. да ни осигури разноските, което значи, че държавата ще бъде натоварена с хиляди левове за събиране на безполезни доказателства", посочи Константинов.

Комисията не е уточнила и точния размер на имотите, за които иска конфискация, тъй като по предишното наказателно дело има решение за конфискация на една трета от имуществото на Галеви, каза още Константинов.

"Това означава, че КОНПИ има свръхискане на имущество, което не съществува. Ние в момента защитаваме нещо, което не ни е ясно какво точно е", уточни Константинов.

Водещи

Най-четени