Взимат 9 луксозни автомобила на братя Галеви 17.08 | 16:12

Общата стойност на иска е 4 250 189 лв.

От Елена Кирилова

Комисията за установяване на имущество от престъпна дейност внесе иск за отнемане на имуществото на така известните като "братя Галеви.

Искът, който е на обща стойност 4 250 189 лв., е внесен в окръжния съд в Кюстендил и е свързан с имуществото на Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества.

Пълната оценка на имуществото е извършена от лицензирани независими експерти и оценители. Според нея на конфискация подлежат девет луксозни леки автомобила:

- MercedesС 600 L с пазарна стойност към настоящия момент 150 000 лв.;

- Mercedes G 500 с пазарна стойност към настоящия момент 147 000 лв.;

- Mercedes G  500 с пазарната стойност към настоящия момент 110 000 лв.;

- Mercedes G  500 с пазарната стойност към настоящия момент 71 600 лв.;

- Audi А6 с пазарната стойност към настоящия момент 10 500 лв.;

- Audi А8 с пазарната стойност към настоящия момент 229 000 лв.;

- Audi А6 с пазарната стойност към настоящия момент 54 000 лв.;

- Audi А8 с пазарната стойност към настоящия момент 138 000 лв.;

- Audi А8 придобит за сумата от 66 636 лв.

Част от тях са бронирани и са изработени по поръчка.

Искът в полза на държавата включва отнемането на над 800 хил. лв по банкови сметки. Той е предявен след приключването на наказателното производство срещу братя Галеви, когато влезе в сила осъдителната им присъда.

Освен това е предявен иск и срещу дяловете от действащи фирми. Пламен Галев е съдружник в 11 от тях, а Ангел Христов - в 12.

Братя Галеви са управители на други две офшорни компании, които са регистрирани на Сейшелските острови. Двамата са представители на регистрираните у нас клонове на компаниите. На Британските вирджински острови пък има регистрирано офшорно дружество на тяхно име.

Искът включва и претенция към недвижими имоти в с. Ресилово, община Сепарева баня. Те са собственост на Ангел Христов и съпругата му и включват място с площ от 805 кв.м. Ня мястото има и триетажна жилищна сграда с обща разгъната площ от 708,52 кв.м и дворно място с площ от 805 кв.м., собственост на Пламен Галев и жена му.

Мястото включва триетажна жилищна сграда с обща разгъната площ от 658 кв.м.; едноетажна масивна сграда на границата между двата парцела, функционално свързваща двете триетажни жилищни сгради, състояща се от фитнес и вход, с обща застроена площ от 90 кв.м.; имение с площ 10 663 дка, включващо покрит плувен басейн със застроена квадратура 524,74 кв.м., възстановителен комплекс, кафе-бар, тренировъчна зала със застроена квадратура от 238,60 кв. м., жилищна сграда със застроена квадратура 208,30 кв. м. (включваща няколко спални, билярдна зала, помещение за камериерка и др.), помощно-техническа сграда (с котелно помещение, агрегатно помещение, нафтово помещение, помещение за главно ел. табло), сграда от допълващо застрояване (състояща се от стая и санитарен възел), жилищна сграда със застроена квадратура 188,75 кв.м., масивна ограда и сграда с предназначение покрит паркинг; недвижим имот, включващ четири парцела с обща площ 4,399 дка; недвижим имот с площ 1,268 дка.

Братя Галеви бяха обявени за международно издирване, въпреки че до момента няма данни да са напускали територията на България. Те се издирват и от Интерпол.

Присъдата, получена след обвинение в организиране и участие в престъпна група за рекет и изнудване, изискваше Ангел Христов и Пламен Галев да влязат в затвора в Бобов дол, където да прекарат 5 години.  

Премиерът Бойко Борисов ирази сигурността си, че братя Галеви ще бъдат заловени, благодарение на работата на българските и чуждестранните служби.

От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов също потвърди, че ще се стигне до момента, в който двамата ще бъдат открити. По думите му в момента съществуват редица хипотези относно това къде се намират укриващите се и дали са избягали в чужбина.

Съществува и версия да са напуснали България нелегално, тъй като имат ограничения да напускат границите на страната.

На 23 юли тази година счетоводителката на една от фирмите на братя Галеви бе осъдена на 5 г. условно за укриване на данъци в размер на 660 хил. лв.

Водещи

Най-четени