Депутатите разпитват Цацаров за хакването на НАП 25.09 | 17:05

Главният прокурор ще се яви пред временната анкетна комисия утре

От iNews.bg

Временната анкетна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства около случая с източване на информация от електронната база данни на Националната агенция по приходите ще изслуша Сотир Цацаров. Главният прокурор ще бъде изслушан от парламентарната комисия на 26 септември, предаде Нова ТВ, позовавайки се на БГНЕС.

До създаването на временната анкетна комисия се стигна, след като през юли базите с лични данни на НАП бяха пробити от хакери. ЕГН-та, имена и адреси на 5 милиона българи бяха откраднати.

За атаката са обвинени собственикът на "ТАД Груп” Иван Тодоров, търговският директор на фирмата Георги Янков и служителят Кристиян Янков. Обвинението срещу тях е за кибертероризъм.

На Тодоров, който е в ареста, бе повдигнато и обвинение за организирана престъпна група с користна цел. Георги Янков и Кристиян Бойков са участници в тази група с ръководител Иван Тодоров.

В края на август 2019 г. Комисията за защита на личните данни глоби Националната агенция по приходите с 5.1 млн. лв. Приходната агенция оспорва наказателното постановление.

Водещи

Най-четени