Директорът на НОИ подаде оставка 17.05 | 17:14

Преди дни премиерът поиска нейното отстраняване заради неспазени ангажиментите на НОИ

От Кремена Бедерева

Директорът на НОИ Христина Митрева е подала оставка, съобщи БНР.

Митрева присъства на заседанието, на което трябваше да се реши съдбата й, след като беше обвинена, че не са спазени ангажиментите на НОИ.

Процедурата по освобождаването на управителя на Института изисква това да стане от парламента, защото е избираема длъжност с мандат.

На 13 май министър-председателят каза, че ще предприеме процедура по отстраняването на Митрева. Но управителят на НОИ не смяташе да подава оставка, въпреки че именно премиерът й я поиска.

Борисов каза още, че няма да разреши на Митрева да се пенсионира доброволно, а ще предложи на парламента да гласува нейното отстраняване. Причината е неправилно заложени приходи в общественото осигуряване за тази година.

Тогава от НОИ заявиха, че фактът, че Митрева е в пенсионна възраст по никакъв начин не означава, че тя трябва да се пенсионира, тъй като Кодексът на труда позволява на хората да работят и след това.

iNews припомня, че миналата седмица министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов не пожела да говори по темата за пенсионирането на Митрева.

"Никога от мене не може да чуете да коментирам думи на премиера. Това няма да го направя никога", каза тогава Младенов по повод казаното от Борисов.

Социалният министър не обясни дали има проблеми с изплащането на пенсиите за сираците.

Самата Митрева отказа да коментира казаното от Бойко Борисов.

По-рано КНСБ защити шефа на НОИ Христина Митрева като посочи във връзка с искането за оставката й, че се разпространяват неаргументирани обвинения за неверни и подвеждащи разчети по приходите на осигурителната система, заложени в бюджета за 2011 г.

От синдиката припомнят, че приходите на бюджета на Държавното обществено осигуряване се формират и разчитат въз основа на предложени от Министерството на финансите и гласувани от правителството макроикономически параметри за съответната година.

Водещи

Най-четени