Дянков: Олигарси се опитват да бутнат валутния борд 11.03 | 15:10

Те са същите хора, със същите интереси от 1996-'97 г., посочи финансист №1

От Ивелина Георгиева

Олигарси, които имат стотици милиони задължения към банки искат да падне валутният борд, заяви вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков.

Според Дянков за тези хора е много изгодно да падне валутният борд, защото така ще изчезнат и всичките им задължения. Той даде пример как през 1996-1997 г. някои от тези бизнесмени олигарси са взели стотици милиони заеми и след като част от банките фалираха, те останаха без кредити и станаха милионери.

"Все повече се засилват тези напъни и настроения да взимаме допълнителни заеми, които да натежават на бюджета", посочи още Дянков.

Той прогнозира, че ще стане това, което става във всички държави около нас – бюджетът да не издържи.

Дянков обясни, че вероятността този апокалиптичен сценарий да се случи е малка, защото хората си спомнят как през 1996-'97 г. спестяванията им са се изпарили за отрицателно време точно в джобовете на тези олигарси.

"Олигарсите не са се променили оттогава, те са си същите хора и имат същите интереси", заяви вицепремиерът в оставка.

"Към днешна дата нетно бюджетът на държавата е в по-добро състояние, отколкото ние го заварихме през 2009 г. при положение, че тези четири години бяха най-трудни в европейската история от десетилетия на насам", изтъкна той.

По думите му в края на 2009 г. и началото на 2010 г. е имало доста атаки върху фискалния резерв и валутния борд като цяло.

Тогава процентите на фалит бяха нараснали на 40%, а сега са под 5%, успокои вицепремиерът в оставка.

Дянков добави, че вече са "други времена и може да се мисли за друга политика, но 2009, 2010 и 2011 бяха години, в които Европа се клатеше".

Водещи

Най-четени