ЕВН няма да вдига цената на топлоенергията в Пловдив 02.04 | 13:44

Дружеството може да си позволи това заради новата си когенерационна централа

От Ивайло Ачев

"ЕВН България Топлофикация" няма да променя цената на топлоенергията за своите клиенти в Пловдив за последното тримесечие на текущия ценови период април-юни 2012 година, казват от дружеството.

Въпреки увеличението на цената на природния газ от 1 април 2012 г. с 12.73%, дружеството няма да променя цената за своите крайни клиенти, съобщи днес, 2 април, в Пловдив председателят на Управителния съвет на  "ЕВН България Топлофикация" Йорг Золфелнер.

Така до началото на новия ценови период на 1 юли 2012 г. цената на топлоенергията в Пловдив остава на нивото от 1 октомври 2011 г., което е 110,3 лева за мегаватчас с ДДС, въпреки че от 1 октомври 2011 г. досега цената на природния газ за дружеството се е увеличила с над 17%. 

Причината за запазване на цената непроменена през целия настоящ отоплителен сезон е новата когенерационна централа на "ЕВН България Топлофикация", която позволява на дружеството да предлага ценова стабилност на своите клиенти. Високоефективната централа беше открита в края на 2011 г. и е на стойност 100 милиона лева. Чрез модерната газова турбина на централата изгарянето на природния газ се осъществява с голям процент ефективност, което намалява и неговата тежест в крайната цена на топлинната енергия, обясняват от ЕВН.

Заедно с инвестицията в новата централа, вложените от ЕВН средства в подобряване на услугата централно топлоснабдяване в Пловдив от 2007 г. досега надхвърлят 150 милиона лева. Само за 2011 г. "ЕВН България Топлофикация" изгради 5,7 км нови топлопроводи и 32 нови абонатни станции.

Планираните за 2012 г. инвестиции в поддържане, модернизиране и разширяване на мрежата са 24 милиона лева.

Водещи

Най-четени