Енергото плаща обезщетение за убит кон от токов удар 28.10 | 13:45

Установени нарушения при поддръжката

От iNews.bg

Енергоразпределителното дружество в Кюстендил ще трябва да изплати обезщетение от 1800 лева на собственика на кон, загинал от токов удар в село Раненци. Това постановиха магистратите от Кюстендилския съд, след като установиха нарушения при поддръжката на електропреносната мрежа.

Установени нарушения при поддръжката

Според съдебното решение, през лятото на 2022 година служителите на дружеството са нарушили своите задължения по поддържане и безопасна експлоатация на въздушните електропроводи в село Раненци. В резултат на това е причинена смъртта на бременна кобила.

Експертни заключения

Проведеното експертно проучване е установило, че на мястото на инцидента преминава въздушна електрическа мрежа ниско напрежение, монтирана на бетонови стълбове, собственост на енергодружеството. Въпреки че електропроводът е изграден според законовите изисквания, съдебно-ветеринарномедицинската експертиза категорично потвърждава, че причината за смъртта на животното е токов удар.

Правни основания

Съдът се позовава на член 89, точка 6 от Закона за енергетиката, според който операторите са длъжни да осигуряват техническата изправност на поддържаните съоръжения чрез редовна поддръжка на електроразпределителната мрежа и спомагателните съоръжения.

Водещи

Най-четени