Жорж Ганчев почина дни преди да навърши 80 19.08 | 09:42

Известният общественик и политик бе роден през 1939 година в Пловдив под името Георги Ганчев Петрушев

От iNews.bg

На 79-годишна възраст почина Жорж Ганчев. Тъжната вест бе съобщена на официалната му страпица във Фейсбук.

Той щеше да навърши 80 точно след 10 дни – на 29 август.

Известният общественик и политик е роден през 1939 година в Пловдив под името Георги Ганчев Петрушев.

През младостта си се изявява като спортист – шампион на България по фехтовка, играе баскетбол в "Академик", София. Следва в Националната спортна академия при Ференц Магяр (Модьор).

Между 77-88-а година се изявява като режисьор и сценарист,  продуцент в киното и театъра в Англия и САЩ. След 90-та година става един от учредителите на СДС.

През 1990 година основава партията Български бизнес блок (Бизнесблок, БББ) и остава неин първи председател до 1996 година, когато съпартийците му устройват комплот и му взимат името на партията.

Участва в президентските избори през 1992 година, получава 17% от гласовете, което го нарежда на 3-то място сред кандидатите на първия тур.

Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997).

Депутат е в 37-ото и 38-ото Народно събрание. В парламента е председател на парламентарната група на Бизнесблока (1995 – 2001), оглавявал е парламентарната Комисия за радио, телевизия и съобщения. С решение 2/1995 г. на Конституционния съд пълномощията му като народен представител са прекратени предсрочно от 13 април същата година (по време на 37-ото НС) поради двойно гражданство (американско).

Председател е на Националното патриотично обединение (НПО), учредено през 2004 г. НПО участва в новата Коалиция на розата, която на парламентарните избори през 2005 г. не успява да събере 4 от гласовете, за да бъде представена в парламента.

На президентските избори през 2016 г. се кандидатира за президент от Християн-социалния съюз, заедно с Кольо Парамов.

Автор, продуцент и водещ на предаването "Жорж в действие" по "ТВ 2000" през 2005 г., автор на стихосбирки и мемоари. Президент на Българската баскетболна асоциация (1995 – 1997). Почетен гражданин на щата Оклахома, САЩ.

През последните години Жорж Ганчев се превърна и в част от екипа на телевизия "Евроком" като автор и водещ на предаването "При Жорж", където срещна зрителите с емблеми на българската политика и култура.

В началото на юли 2018 г. Жорж бе повален от масивен инфаркт на центъра на София. "Само за седем минути при мен пристигна лекар от "Света Екатерина". Те ме спасиха. Аз бях в клинична смърт", споделя Ганчев, който бе хоспитализиран в т.нар. "златен час", който е решаващ за пациенти със сърдечен удар. Към момента вечният кандидат за президент признава, че има по-малко енергия от обичайното, но бил благодарен, че е прескочил трапа. "Не пия, не пуша и не ходя по баровете, а и правя добри неща", сподели тогава Ганчев за новия си начин на живот.

Светла му памет!

 

Водещи

Най-четени