Започват проверки за храненето в детските градини и училищата 14.09 | 19:52

Проверките ще продължат един месец - от 15 септември до 15 октомври

От Ивелина Георгиева

Децата трябва да ядат повече плодове и зеленчуци за сметка на тестените, мазни и солени храни. Това гласи наредбата за здравословно хранене в детските градини и училищата.

В рамките на един месец работна група от държавни експерти и родители ще създаде обща държавна наредба за храненето в училища и детски градини, която ще обедини наредбите, изготвени от Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

В общата наредба за хранене ще бъде забранено децата да консумират млечни продукти със заместители, месните трябва да са само от месо, хлябът и хлебните изделия - само от качествено брашно. Сиренето трябва да е от мляко, млякото да е сурово, а не сухо и всичко да е от естествени продукти.

За да се следи контролът по изпълнението на новата наредба, от утре (15 септември) всички детските градини и училищата ще бъдат проверявани дали спазват изискванията й. Това съобщи днес министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

Ако не се спазва рецептурника и не се предлагат храните в него, а вместо това, което е записано, се варят неидентифицирани кренвирши и ги представят за основно ястие, те ще бъдат санкционирани от контролните органи на Агенцията по храните, закани се министърът.

Проверките ще се извършват от Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и ще продължат до 15 октомври.

Преди началото на учебната година РЗИ са проверили и хигиенните условия в 866 училища в цялата страна. За тази цел те са извършили 990 проверки, посочват от здравното министерство.

710 от инспектираните учебни заведения са извършили нужните ремонти, а в 75 се очаква те да приключат до утре - 15 септември. Ремонтните дейности се извършваха през целия летен сезон и включваха премахване на течове, оправяне на покриви, дограми, тоалетни, както и подмяна на осветлението, и освежаване на стаите.

В 81 училища ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година. Сред тях са 16 учебни заведения в Пловдивска област, 10 в Стара Загора и Шумен, 9 в Кърджали, 8 в Пазарджик, 5 в Русе, 4 в Кюстендил, 3 в Бургас, Велико Търново, Плевен, Смолян и Столична община. Две училища не са довършили ремонта си в Ловеч, а в Добрич и Ямбол по едно.

Актове на 6 директори на училища в Бургас, Плевен, Пловдив и Русе са съставили инспекторите, заради неспазени срокове по изпълнение на предписаните мерки и неподадени заявления за удължаване на сроковете им. След наложените актове и там ще бъдат извършени нужните ремонти.

Временно са спрени от експлоатация части от 5 училища в Стара Загора, Шумен и столицата. В областите Благоевград, Варна, Видин, Враца, Габрово, Монтана, Перник, Разград, Силистра, Сливен, София област, Търговище и Хасково всички учебни заведения ще посрещнат новата учебна година при изрядна материална база.

Водещи

Най-четени