Започва обучителна кампания във връзка с болестите по селскостопанските животни 28.09 | 14:13

По-рано стана ясно, че още две животни са починали през последните дни във фермата в с. Оброчище, където беше обявено огнище на антракс

От Беатрис Николoва

Започваме национална обучителна кампания, между БАБХ, служители на областните дирекции и животновъди, във връзка с болестите селскостопанските животни.

Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от Фокус.

Танева коментира последния случай на зараза от болестта антракс в село Оброчище, община Балчик.

По-рано стана ясно, че още две животни са починали през последните дни във фермата в с. Оброчище, където беше обявено огнище на антракс. Стана ясно, че в района върлува зараза след като почина овца. В почивните дни приключи ваксинацията на всички животни в селото.

Стопаните на фермата продължават да търсят причините за заразата, отнела човешки живот.

В момента единственият човек, който се грижи за животните във фермата, е синът на собственикът. Завърнал се веднага след трагичния инцидент от Англия, Петър е единственият, освен ветеринарните власти, който има контакт със животните.

"Още няма последен излязъл анализ на лабораторните изследвания. За съжаление случаят е идентичен с този от лятото в община Ветрино. За съжаление фермерът, в случая жена, също е починал.

Землището също е от тези, които не попадат в държавната профилактична програма, защото 30 години назад не е откриван антракс.

Сега вече влязоха в програмата и към настоящия момент всички животни трябва да са ваксинирани", посочи министър Танева.

По думите ѝ, в информационната кампания ще бъдат изяснени задълженията на фермерите по отношение на отглеждането на животните.

"Ще представим и обясним подготвените от нас промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, които целят да минимизират риска от болести и зарази, включително по хората, когато има установени болни животни.

Всяка година има установени случаи. Една немарливост и неизпълнение на задълженията, води до големи загуби", обясни министър Танева.

Тя допълни, че кампанията ще стартира от пограничните райони, където рискът от разпространение на болести по селскостопанските животни е повишен.

Водещи

Най-четени