Захариева пред Османи: Време е Скопие да признае историческите реалности 09.10 | 15:31

Нямаме нови претенции, искаме само клаузите по договора ни да се изпълняват, подчерта тя

От iNews.bg

България първа призна независимостта на Република Македония тогава. България отдавна е признала съвременните политически реалности. Винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на РС Македония, никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Това заяви външният министър Екатерина Захариева на съвместна пресконференция с македонския й колега Буяр Османи, цитирана от БГНЕС.

Затова е неуместно да се внушават тези в обратната посока, както между гражданите на нашите две страни, така и в международен план. Сега е необходимо от страна на РС Македония да се признаят историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност, добави Захариева.

България не иска нищо повече освен да се изпълняват клаузите по договора ни за добросъседство. Каквато е езиковата клауза в договора ни, така искаме да се отразява във всички документи между двете страни. Нямаме никакви нови претенции. Апелирам и се надявам да не се създава внушение и проблеми там, където ги няма, каза още Захариева.

Водещи

Най-четени