Зелено училище за 24 май за децата с увреждания от Русе 24.05 | 11:25

Средствата за него са събрани в благотворителна кампания с мартеници

От iNews.bg

Деца с увреждания от Русе потеглиха рано тази сутрин на първото в живота си зелено училище. Родителите им избраха символично за вълнуващото събитие празника 24 май, превръщайки го в двоен за своите "специални", както ги наричат, момчета и момичета, предаде БГНЕС. Средствата за зеленото училище, което ще бъде в един от морските курорти, са събрани с благотворителна кампания за продажба на мартеници. Те са изплетени собственоръчно от членовете на клуба "Майки със смели сърца", които миналата година с подобна инициатива успяха да заведат децата на посещение в зоологическата градина в Букурещ.

"Тази година задачата ни беше да ги заведем на зелено училище с рехабилитация. Доста трудничко намерихме място, но накрая на "Златни пясъци" ни приеха и ние сме много щастливи, че ще бъдем там четири дни. За съжаление, за разлика от всички останали дечица, нашите специални деца за първи път отиват колективно на зелено училище и са много радостни от този факт. Трудно се организират деца с инвалидни колички, трудно се наемат хора, които да ги превозят. Важно е също там, където отиваме, да има достъпност, за да може тези дечица пълноценно да се възползват от базата, в която ще бъдем", сподели председателят на клуба Стойка Панагонова.

Майки със "смели сърца" разказват, че идеята на клуба е родителите да се подкрепят помежду си, защото държавата е абдикирала от хората и от децата с увреждания. И признават, че за тях е удоволствие да направят нещо, с което да внесат разнообразие в ежедневието на своите деца.

Водещи

Най-четени