Изчезналият турист бе открит мъртъв 02.11 | 12:55

Мирослав Късовски е паднал в труднодостъпна местност, по всяка вероятност е починал от раните си

От iNews.bg

Изчезналият турист, който в продължение на седмица издирваха планински спасители, БЧК, доброволци, негови близки, дори армията, бе открит мъртъв. Тялото му е било намерено при подновяването на издирвателните дейности тази сутрин. 34-годишният Мирослав Късовски, който изчезна миналия четвъртък след като тръгна на поход с колелото си в Стара планина, се оказа, че е паднал в труднодостъпна местност, съобщава Нова ТВ.

Причината за смъртта му все още не е установена, но по всяка вероятност той е починал от раните си, получени при падането, след като дълго време не е имало кой да му окаже помощ. В подновената днес акция по издирването му са участвали 20 планински спасители, служители на парк "Централен Балкан”, доброволци и приятели на Мирослав.

Тялото му е било открито в близост до връх Ботев, който е бил и крайната точка в маршрута на похода му. Точно преди седмица той е тръгнал от хижа "Тъжа” към въпросния връх с велосипеда си. Към 14.30 ч. за последно се обажда на майка си и оттогава е в неизвестност.

През последните дни в издирването на изчезналия мъж се включи и военен хеликоптер "Кугар" от авиобаза "Крумово". Той не е успял да вдигне тялото на мъжа.

Точната причина за смъртта на Мирослав Късовски ще бъде установена след експертиза, съобщава пред "Фокус" председателят на БЧК Христо Григовор. Той за пореден път призова в националните паркове, каквато е и Стара планина, да бъдат разкрити пунктове, в които туристите, осъществяващи походи, да се регистрират преди да тръгнат. Според него най-добре ще бъде такива хора да получават гривни, които да излъчват сигнал и така, когато имат проблем, да може да се локализират бързо и да им бъде изпращана помощ.

Водещи

Най-четени