Имамът от Сърница не се смята за виновен 23.03 | 14:19

Той получи условна присъда за проповядване на антидемократична идеология

От Теодора Кокаланова

Имамът на Сърница Саид Мутлу обяви, че не приема обвиненията и произнесената от съда присъда. Мутлу отрече да е бил член на български клон на непозволената у нас саудитска организация "Ал Уакф ал Ислями". 

"Това обвинение дойде от факта, че подсъдимите сме били на семинар в Истанбул. Той обаче е официален и легален, организиран от Световната ислямска лига, а не от въпросната организация”, поясни имамът.

По отношение на информацията, че всеки месец са превеждани пари към него от 600 евро, той заяви, че тя е от източници на ДАНС и бе категоричен, че не е получавал подобни средства.

На въпрос дали в България се проповядва нетрадиционен ислям, Мутлу заяви, че това е "плашило, с което се плаши българския народ", за да настройват мюсюлмани срещу християни.

Според него съдът ги е осъдил, без да има никакви доказателства. Саид Мутлу получи условна присъда по делото срещу 13-те имами за проповядване на антидемократична идеология.

Много съмнения останаха в папките по делото – за пътувания до Турция, до Саудитска Арабия, за превеждани пари, за съмнителни контакти, информира Нова телевизия. 

Водещи

Най-четени