Иманяри забогатяват от продажба на български антики в САЩ 03.03 | 16:15

Американските власти са по петите им

От Цанка Донкова

20 български иманяри са забогатели в последните години от продажба на български антики в Америка. Нашенците изкупували скъпоценностите, изкопани от земите ни, след което ги пускали на аукциони или ги продавали на частни колекционери. За това алармира проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, съобщава в. "Монитор".

В началото на годината България и САЩ са подписали споразумение, според което американските власти ще могат да задържат български културни ценности, при вноса им в САЩ и да ги връщат у нас, ако правителството ни не е разрешило износа им.

Вече има предположения как се случва износа и кои хора участват в тях. Изчаква се само удобен момент, за да бъдат заловени. Предполага се, че с арестите им ще бъдат възстановени изключително ценни за археолозите и историците ни артефакти.

"Това е един бизнес за милиони. Най-страшното обаче е, че те изнасят историята ни”, каза Димитров.

Интересът към българските антики обаче се е повишил в последните години.

"Преди време нашите антични предмети не се оценяваха високо в Щатите. През последните години обаче колекционерите все повече ги търсят, което значително повишава цената им и отваря една ниша за нелегална търговия”, обясни проф. Димитров.

Българските скъпоценности първо се продавали в интернет. Така обаче привлекли вниманието на разследващите. Нелегалните търговци, застрашени от арести, станали по-предпазливи. Те започнали да продават през няколко посредници и само на предварително проверени хора. Плащанията пък се извършвали само в брой, за да не могат да се проследят трансферите.

Водещи

Най-четени