Има дълбока криза на доверие към държавността, смятат от "Прозрачност без граници" 07.04 | 12:50

Големият проблем е, че олигархията, българският бизнес в тази му част, която е свързана с разпределението на публични средства, се чувства уютно, заяви Калин Славов

От iNews

Темата за борбата с корупцията се оказва сериозната тема на политическата битка, каза пред БНР Калин Славов – изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници". 

КСНС сякаш се появи малко неочаквано в рамките на тази тема, изказа мнение той и припомни, че идеята на този съвет е да бъде форма на координирана държавна реакция в ситуации, свързани с националната сигурност. 

Президентът мотивира заседанието с факта, че според него има изключително дълбока криза на доверие към държавността, което може да доведе до криза, прерастваща в заплаха за националната сигурност. Според Славов обаче това е предлог, за да се случи една политическа битка, която има своето начало назад във времето. 

"Ако президентът на територията на Консултативния съвет иска "да даде сражение", от друга страна управляващите също са в много добри позиции на този съвет. Не бих очаквал подобни действия, каквото се случи на предходен съвет – да бъде бойкотиран. В добра позиция са, защото те имат какво да кажат. Политическите действия, тези на управляващите са налице. От формална гледна точка те сякаш успяват да сложат рамка на проблема и оттук нататък трябва да се очакват действията на институциите. Това е големият въпрос – очакваме ли институциите да бъдат ефективни или не", коментира Калин Славов в предаването "Неделя 150". 

Той бе категоричен, че европейският мониторингов механизъм върху страната ни е изцяло политически инструмент. По думите му и двете страни в него имат полза от това той да престане да бъде използван.  Според него "Апартаментгейт" се е превърнал в скандал до голяма степен заради ценностна система. 

"Появи се скандал през един фетиш за българина – апартаментът. Корупцията беше преведена на езика, който гражданинът разбира и който в рамките на неговата ценностна система е измерителят за успех или неуспех – наличието или отсъствието на апартамент", коментира той.  Славов изброи случаи на разпределение на големи суми, без това да става прозрачно и без от това да е последвал скандал. Принципните проблеми обаче остават, заяви той и добави: 

"Големият проблем е, че олигархията, българският бизнес в тази му част, която е свързана с разпределението на публични средства, в момента се чувства уютно. Няма напрежение между властимащи и бизнес". 

Калин Славов очаква следващото поле, на което да се разразят сериозни скандали, да бъде лобисткото законодателство. Той описа сегашната ситуация: 

"Законодателство на парче, законодателство за конкретни случаи, законодателство дори за конкретни личности. Това само по себе си взривява цялата правна система. Започваме да живеем в държава, в която правото съществува само номинално".  Той е категоричен, че е необходимо антилобистко законодателство час по-скоро. 

Славов добави още, че в правната комисия вече няма достатъчно юристи, което говори за отношението на управляващите към законодателния процес и ролята на парламента.

Водещи

Най-четени