КЕВР успокои: Парното няма да поскъпва със 108% 24.04 | 13:00

От КЕВР вече заявиха, че от 1 юли токът ще поскъпне в рамките на годишната инфлация

От iNews.bg

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов заяви, че от юли топлоенергията няма да поскъпне двойно, както поискаха някои от топлофикациите.

Преди няколко дни различните топлофикации в страната поискаха увеличение на цените между 3 и 108%, като за най-голямо поскъпване настоя габровското дружество, а за най-малко – столичното, съобщи trafficnews.bg.

"Има сериозна динамика в международните цени на суровия петрол. Квотите не влияят пряко върху тези цени, те влияят в значително по-ниска степен, отколкото при термичните централи, но безспорно квотите, които трябва да платят всички топлофикационни дружества, повишават техните разходи и ние тепърва ще видим как те ще бъдат отчетени. Нито 108, нито 88 процента ще има скок".

"Ако "Еврохолд" и ЧЕЗ стигнат до сделка за продажбата на българските активи на чешката компания, енергийният регулатор ще трябва да се произнесе, но все още няма критерии, по които това да стане", коментира още Иван Иванов.Въпреки успокоението на регулатора, че няма да приеме поисканото от ЧЕЗ увеличение в размер на 50%, няколко организации излязоха да заявят недоволството си от политиката на управляващите в сектора.

От КЕВР вече заявиха, че от 1 юли токът ще поскъпне в рамките на годишната инфлация - с между 3,5 и 3,6 процента.

По този повод, десетки граждани се събраха вчера пред сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране в София, за да протестират срещу увеличаването на цените на енергоносителите у нас:

Междувременно от "Топлофикация" София заявиха, че засега парното в столицата няма да спира. Причината е, че не е изпълнено нито едно от двете задължителни условия – среднодневната температура да е над 12 градуса, както и да има прогноза за дългосрочно затопляне на времето.

Водещи

Най-четени