Каролев: Българите трябва да работят повече 12.03 | 12:00

Не бива да се опасяваме от ръст на цените при влизане в Еврозоната, категоричен е икономистът

От iNews

Има два основни риска в Еврозоната. Единият е, че ще стане по-евтино кредитирането на държавата. Защото ако частна фирма вземе кредит, поблазнена от ниските лихви, и не го върне, ще фалира само тя. Ако обаче държавата взима евтини заеми и не може да ги върне, ще вдигне данъците и ще ги върне. Това е основният риск. Това е мнението на икономиста Владимир Каролев, който коментира ефектите от присъединяването на България към валутно-обменния механизъм (ERM-2) и в последствие към Еврозоната.

Другият основен риск, според него, е да се обвърже присъединяването на България към ERM-2 с по-голямо централизиране, за каквото настоява френският президент Еманюел Макрон. "Повечето българи са се научили, че нещата зависят от тях самите. И е важно да не ни кажат, че за да влезем в Еврозоната трябва данъкът ни да не е 10%, а като немския - да гони 30%", каза икономистът.
В студиото беше и друг икономист – Георги Вулджев, според когото поевтиняване на кредити не се очаква, а дори напротив – предвижда се повишаване на лихвите. Според него това е "логично", тъй като българският пазар на труда няма да е толкова активен занапред, а вдигането на заплатите ще се забави. Каролев откри позитив в потенциално повишение на лихвите – че ще се повишат и тези по депозитите.
Освен това и двамата икономисти са категорични, че ако лихвите по кредитите и депозитите се повишат, то със сигурност цените на имотите ще се понижат, затова потребителите засега трябва да изчакат с покупката на жилище.

По отношение на опасенията, че цените в България може да се повишат сериозно след приемането на еврото Вулджев коментира, че едва ли ще видим някакъв сериозен ръст на цените, така че тези опасения са по-скоро неоправдани. Каролев от своя страна заяви, че българите не трябва да се опасяват от ръст на цените, а да работят повече.

Водещи

Най-четени