Картел от министри бранел интересите на олигарси 13.09 | 14:02

"Зелени" партии с тежки обвинения срещу Симеон Дянков, Нона Караджова и Трайчо Трайков

От Андриян Георгиев

Представители на няколко "зелени" партии посочиха, че министрите Симеон Дянков и Нова Караджова, както и отстранения от правителството през пролетта Трайчо Трайков, работели в полза на бизнес интересите на "олигарси".

Според тях Симеон Дянков бил изключително опасен за България и колкото по-бързо бъде освободен, толкова по-добре щяло да бъде. "Зелените" алармираха за наличието на "картел" от министри. Този картел обхващал "като октопод" не само сегашни, но и предишни министри - "агнешките главички" при управлението на Иван Костов, после Лидия Шулева при управлението на Симеон Сакскобургготски и накрая министри от правителството на тройната коалиция.

Те разполагали с "неопровержими доказателства" за трима министри от управлението на ГЕРБ – Трайков, Дянков и Караджова. Тримата били прикривали незаконни действия на компанията на Иво Прокопиев.

Основният мотив за отстраняването на Трайков бил, че прикрил няколко нарушения на "Каолин", собственост на Иво Прокопиев. Екоминистърът Нона Караджова пък била прикрила две закононарушения на "Каолин", твърди Емил Георгиев от ПК "Екогласност".

Според "Зелените" кариерата в Меричлери се експлоатирала незаконно от "Каолин", нещо повече - районът бил станал подобие на "лунен пейзаж". Там има 6 могили от трако-римската епоха, които били подложени на унищожение от добива на варовик от страна на "Каолин".

И този добив бил абсолютно незаконен там, защото не е променен статута на земята. Трима са починали от левкемия, появили се нетипично много ракови заболявания, като най-вероятната причина била замърсената питейна вода вследствие на добива на "Каолин". Затова Дянков трябвало да бъде "изметен" от Министерството на финансите, категоричен беше Емил Георгиев.

Нона Караджова пък прикривала нарушенията и на Христо Ковачки в Драгоман, където хората можели да останат без питейна вода заради открит рудник. Образувало се е и свлачище в района на рудника.

Поради горните обстоятелства "зелените" настояват и Караджова да бъде освободена от министерския пост. "В екоминистерството са пълни безхаберници", каза още Емил Георгиев.

Защо Дянков трябва да си ходи?. Симеон Дянков и Иво Прокопиев били обвързани. "Зелените" зададоха няколко въпроса: вярно ли е, че Дянков е живял три месеца в апартамент на Прокопиев в София на ул. "Доспат" №62; вярно ли е, че Дянков сменил ръководството на Българската фондова борса (БФБ), защото прикривало "кухи" фирми на Прокопиев; вярно ли е, че Прокопиев не е платил 30 млн. лв. данъци; вярно ли е, че Дянков се е возил с коли на Прокопиев.  

По думите на Емил Георгиев експерти и специалисти им били предоставили данните за неплатени данъци от страна на Прокопиев.

Като доказателство, че Дянков и Прокопиев са обвързани "зелените" посочиха лицето Доротея Гаргова, която първо работела за Прокопиев, а впоследствие станала сътрудник на Дянков в Министерството на финансите.

"Егати държавата, след като Прокопиев е в състояние да омотае министри", каза Емил Георгиев, препращайки към прочутата реплика на вицепремиера Нейчо Неев (в правителството на Любен Беров - бел. ред.).

Предприятията "Каолин" и "Кварцов пясък", собственост на Иво Прокопиев, били монополисти при добива на подземни богатства, изтъкнаха още "зелените".

Александър Каракачанов посочи, че Бойко Борисов не правел нищо по въпроса олигарсите да получат подобаващото им се наказание. 

Групата "зелени" коментираха също така, че настоящото правителство нанасяло сериозни удари върху социалната стабилност на българите. Към 2 млн. българи живеели на ръба на оцеляването. Водела се социална политика, която била "извратен популизъм".

Хранителните помощи от ЕС били популизъм. Трябвало да се дават ваучери, а не храни, чийто произход не е ясен и които не се знаело как са били съхранявани. 

Симеон Дянков щял да взриви социалния мир. "Зелените" не виждали къде имало конкурентоспособност, къде имало стабилност. Министърът на финансите живеел в свой нереален свят.

Водещи

Най-четени