Катастрофалните наводнения ни служат като обеца на ухото 28.06 | 16:25

Нараснал е броят на хората, пожелали да застраховат домовете си

От iNews.bg

Едва 7% от имотите у нас са застраховани срещу бедствия. Според статистиката при общ брой на имотите около 4 милиона, това прави едва 280 хиляди жилища, съобщава Нова телевизия.

Основната причина да се правят застраховки не е страхът от бедствие, а банкова ипотека.

Преди бедствието в село Бисер само една къща е имала застраховка. Мариана Дамянова е една от малкото, която сключва полица за дома. В злополучната за селото 2012 година жената пропуснала срока. Повечето жители на селото обаче никога не са се замисляли да застраховат къщите си.

След наводненията във Варна и Добрич обаче брокерите отчитат повишен интерес към застраховането на дома и имуществото им.

"За наше съжаление и за съжаление на цялата общественост този пик трае месец-два", отбеляза доц. Стоян Проданов – изпълнителен директор на застрахователна компания.

Според Васимир Радулов - член на Асоциацията на застрахователните брокери, българинът все си казва: "това на мен няма да се случи".

За сравнение - у нас застраховки имат 7% от имотите, а в Западна Европа - 70 на сто.

По думите на Стоян Проданов могат да бъдат намерени застрахователни полици от 20 до 500 - 600 лв. Така например за застраховка срещу всички рискове на апартамент от 100 квадрата в София за сумата от 80 хиляди евро - цената на полицата за година е между 250 и 300 лева на година.

 

Водещи

Най-четени